Witamina C jest zaliczana do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina C występuje w największych ilościach w owocach i warzywach. Wpływa ona korzystnie na organizm człowieka i jest niezbędna do syntezy między innymi kolagenu. Witaminę C trzeba przyjmować wraz z pożywieniem, ponieważ organizm człowieka sam nie może jej produkować ani magazynować. W czym zatem znajdziemy najwięcej witaminy C? Na to pytanie udzielamy odpowiedzi w niniejszym artykule.
Dlaczego spożywanie witaminy C jest ważne?
Spożywanie witaminy C, nazywanej inaczej kwasem askorbinowym, jest bardzo ważne i jej niedobór może doprowadzić do szkorbutu. Witamina C to witamina antyoksydacyjna, która chroni organizm człowieka przed działaniem wolnych rodników i zwiększa odporność. Ponadto, witamina C bierze udział w syntezie hormonów czy przemianach aminokwasów. Kwas askorbinowy przyspiesza także gojenie ran i jest niezbędny do syntezy kolagenu.
Na niedobory witaminy C narażone są najbardziej osoby w podeszłym wieku, palące nałogowo papierosy oraz osoby uzależnione od alkoholu. Witaminę C najlepiej jest dostarczać z naturalnych źródeł.
Naturalna witamina C
Naturalna witamina C posiada wiele zalet. Przede wszystkim, bardzo ciężko jest przedawkować witaminę C spożywając naturalne produkty takie jak owoce czy warzywa. Ponadto, jest ona tania i łatwo dostępna. Warto też wspomnieć, że witamina C znajduje się też w produktach takich jak mięso, nabiał czy ryby.
Należy jednak wiedzieć, że najlepsze jest gotowanie warzyw na parze bądź spożywanie „surowych” warzyw i owoców, ponieważ bardzo łatwo mają miejsce straty witaminy C w trakcie obróbki termicznej. Produkty tracą witaminę C także przez zbyt mocne rozdrabnianie owoców i warzyw, np. do koktajli czy soków. Straty witaminy C są najmniejsze w przypadku mrożenia oraz kiszenia produktów.
Co zawiera najwięcej witaminy C?
Witamina C https://ukryteterapie.pl/kategoria/witamina-c pochodzenia naturalnego posiada wiele zalet. Oczywiście można spożywać suplementy diety zawierające witaminę C, lecz witamina C z owoców i warzyw jest bardziej polecana. Naturalna witamina C jest łatwo przyswajalna i znacznie dłużej utrzymuje w organizmie stężenie na wysokim poziomie. Warto zatem każdego dnia dostarczać witaminy C spożywając naturalne produkty będące źródłem kwasu askorbinowego. Głównym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. W ziołach także znajduje się witamina C. Dużo kwasu askorbinowego jest w rokitniku (900 mg w 100 g produktu), pokrzywie (600 mg w 100 g produktu), cytrynowcu chińskim (580 mg w 100 g produktu) oraz lebiodce pospolitej (565 mg w 100 g produktu).
A jak wygląda sprawa z cytryną? Cytryna to owoc, który zawiera sporo witaminy C, lecz wbrew pozorom sok nie zawiera jej najwięcej. Najwięcej witaminy C jest zawarte w skórkach cytryny – 128 mg na 100 g skórki. Obrana cytryna zawiera natomiast znacznie mniej, bo 53 mg witaminy C na 100 g. Sok z cytryny zawiera natomiast jedynie 39 mg witaminy C na 100 g soku.
Owoce i warzywa jako bogate źródło witaminy C
Wiele owoców, zwłaszcza cytrusowych, zawiera sporo witaminy C. Najbardziej znanym owocem, który zawiera witaminę C, jest oczywiście wspomniana wyżej cytryna. Sok z jednej cytryny pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 30%. Coraz bardziej powszechne staje się natomiast spożywanie owoców dzikiej róży, które zawierają od 200 do 800 mg w 100 gramach świeżej masy tych owoców. Dużo witaminy C zawierają też czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, pomarańcze, agrest i poziomki.
Jakie warzywa zawierają najwięcej witaminy C? Najwięcej ukryteterapie.pl witaminy C zawiera pietruszka, a dokładniej nać pietruszki, bowiem aż 269 mg w 100 gramach. Popularnym warzywem, które zawiera sporo witaminy C, jest papryka czerwona oraz papryka zielona. Zawartość witaminy C waha się od 125do 200 mg w 100 gramach produktu. Do innych warzyw bogatych w witaminę C zaliczamy brukselkę, kalarepę, brokuły, szpinak i kalafior.
Ile należy jeść owoców i warzyw, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C?
Owoce i warzywa zawierają cenne witaminy i minerały. Warto zatem zjadać pięć porcji owoców i warzyw dziennie. Najnowsze zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie mówią, iż powinno się spożywać nie mniej niż 400 gramów owoców i warzyw. 75% powinny jednak stanowić warzywa, a 25℅ owoce. Zaleca się sięganie po różnokolorowe warzywa i owoce. Dlaczego? Jest to związane z tym, że bardzo często kolor danego owocu lub warzywa wskazuje na obecność konkretnych związków chemicznych np. antocyjanów. Ile zatem powinno się spożywać warzyw i owoców, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C? Zależy to przede wszystkim od danego produktu. Według zaleceń, każdego dnia osoba dorosła powinna dostarczać organizmowi nie mniej niż 90 mg witaminy C . Ciekawostką jest fakt, iż jeden mały owoc aceroli rosnącej w Brazylii zawiera tyle witaminy C co kilogram cytryn. Na polskim rynku są dostępne różnorodne preparaty z tego owocu. Aby móc osiągnąć pożądaną ilość witaminy C, powinno się spożyć przykładowo –
- 50 g czarnych porzeczek,
- 100 g kiwi,
- 170 g pomarańczy,
- 150 g truskawek,
- 100 g brokułów,
- 45 g papryki.
Ukryte Terapie – witaminy i suplementy |
Hasičská 551/52 |
Hrabůvka, |
22 397 91 40 |
ukryteterapie.pl |