Zielona kawa - skąd pochodzi?

Zielona kawa – skąd pochodzi?

Zielona kawa – skąd pochodzi? Niedawno w żywności funkcjonalnej pojawiła się zielona kawa. Nasiona kakaowca były znane jeszcze przed narodzinami Chrystusa. Etiopia jest uważana za jej rodzinne państwo. Ale jego nasiona zostały po raz pierwszy przygotowane w Jemenie i był to również pierwszy raz, kiedy z nasion kakao wytwarzano tu aromatyczne napoje.

Nawyk picia kawy szybko rozprzestrzenia się w krajach arabskich, a dziś stała się bardzo popularnym napojem na całym świecie. W Indiach i Chinach kawa jest uważana nie tylko za napój pobudzający. W medycynie ludowej w tych krajach uważany jest za lekarstwo. Skąd pochodzi zielona kawa? Jakie są ich cechy zdrowotne? Artykuły spożywcze do firmy i napoje sklep internetowy posiadają najlepszą zieloną kawę.

Pochodzenie zielonej kawy

Na całym świecie miliony ludzi rozpoczynają dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Sklep oferuje kawę rozpuszczalną, kawę mieloną oraz kawę ziarnistą. Istnieją dwa warianty tego ostatniego – pieczony i nieopieczony. Większość z nas doskonale zna tę pierwszą filiżankę kawy. Jednak niewiele osób wie o zielonej kawie. Zielona kawa nie jest nowym rodzajem kawy. Jest zrobiony z niedojrzałych nasion kakaowca, więc jest zielony. Ponadto nie ulegnie procesowi wędzenia. Nie przeszedł również procesu fermentacji. Różni się nie tylko kolorem od palonych ziaren kawy, ale także aromatem i smakiem. Ma łagodniejszy smak, mniej goryczy, ale większą kwaskowatość. Zawiera taką samą zawartość kofeiny jak kawa palona, dzięki czemu działa pobudzająco. Zielona kawa jest otrzymywana wyłącznie z Robusty, proszku kakaowego. Ponieważ ziarna kawy nie są palone, zielona kawa nie traci cennych składników.

Cenne składniki zielonej kawy

Większość z nas kupuje kawę, głównie dlatego, że zawarta w niej kofeina działa na nas pobudzająco, ale ziarna kawy zawierają dobroczynne i bardzo cenne dla organizmu składniki. Wśród tych składniki możemy wyróżnić – węglowodany, białka, kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy z grupy B, antyoksydanty.

Cudotwórcze działanie zielonej kawy

Bardzo cennym składnikiem ziaren zielonej kawy jest kwas chlorogenowy. Ten naturalny przeciwutleniacz występuje w dużej ilości w zielonej kawie. Świetnie wpływa na eliminację zbędnych kilogramów. Znacznie zmniejsza stopień wchłaniania glukozy zawartej w innych składnikach odżywczych przez organizm. Dlatego pomaga znacznie zmniejszyć wagę. Ale dla tych, którzy przestrzegają diety wysokotłuszczowej, efekt utraty wagi przez kwas chlorogenowy jest znacznie mniejszy. Dlatego decydując się na preparaty zawierające zieloną kawę, musimy zmienić nasz styl odżywiania. Po pierwsze, konieczne jest ograniczenie ilości spożywanego tłuszczu w codziennej diecie. Kwas chlorogenowy zawarty w zielonej kawie jest przeciwutleniaczem. Może neutralizować metale ciężkie poprzez wolne rodniki. Przyjmując preparat zawierający ekstrakt z zielonej herbaty możemy powstrzymać powstawanie komórek rakowych w organizmie. Dlatego suplementy diety zawierające ekstrakt z zielonej herbaty odgrywają ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Kwas chlorogenowy może również zwiększyć produkcję przeciwciał, zwiększając w ten sposób odporność organizmu. Może również zwiększyć produkcję żółci i pomóc organizmowi w trawieniu i wchłanianiu tłuszczu. Pośrednio poprawia pracę wątroby. Pełni również funkcję ochronną dla narządu. Kwas chlorogenowy jest również lekiem przeciwgrzybiczym. W zielonej kawie są inne kwasy – kwas gentyzynowy, kwas galusowy, kwas salicylowy i kawa. Zawartość pierwszych dwóch kwasów w zielonej kawie jest bardzo mała, ale nie oznacza to, że są one szkodliwe dla organizmu człowieka. Ich funkcja sprowadza się do zwalczania bakterii i wirusów. Dzięki temu mogą chronić nasz organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Z kolei kwas salicylowy działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Substancje zawarte w zielonej kawie mogą zmniejszać uczucie głodu, pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i przyspieszać metabolizm. Kwas kawowy jest silnym przeciwutleniaczem. Działa cholinergicznie, działa przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo. Mężczyźni decydujący się na suplementy diety zawierające ekstrakt z zielonej kawy znacznie rzadziej cierpią na kamienie żółciowe. Substancje zawarte w zielonej kawie pozytywnie wpływają na koncentrację naszego mózgu, pamięć i pracę.

Umiejętność właściwego przyrządzenia zielonej kawy – artykuły spożywcze online Poznań

W sklepach ze zdrową żywnością można kupić gotowe preparaty zawierające ekstrakt z zielonej kawy. Jednak ktoś na pewno będzie chciał wypić świeżo zaparzoną pigułkę zamiast kapsułki. Sposób parzenia zielonej kawy jest taki sam, jak przy przygotowywaniu kawy palonej. W zależności od tego, jaką gęstość chcesz, wlej do filiżanki dwie do trzech łyżeczek kawy. Wlej kawę do wody, która ostygła do co najmniej 90 stopni. Tylko w tej temperaturze możemy zachować wszystkie cenne składniki zielonej kawy. Przygotowanie kawy zajmuje około dziesięciu minut. Smak zielonej kawy nie jest mocny. Więc dodajmy cukier, ale nie używaj białego cukru. Skuteczniejszy będzie miód lub ksylitol, czyli cukier brzozowy. Niewielka ilość proszku kardamonu, proszku cynamonowego lub niewielka ilość mleka może również wzbogacić smak kawy.